torsdag 30 januari 2014

Ut med månglarna ur templet!

De kommersiella nätspionerna registrerar våra webbaktiviteter för att kunna plantera reklam och konstruerar gratisappar som kan kommunicera med företag vi inte bett att få umgås med. Men kan numera inte starta ett YouTube-klipp utan att först brottas med en liten advertise-snutt, man kan knappast längre ladda ned ett gratisprogram utan att först ta del av och t o m acceptera diverse andra erbjudanden och facebook är en ren kiviksmarknad. Nyss erbjöds jag titta på ett klipp där en tiger dödar en människa - men bara om jag först delade klippet med alla vänner. Upplevelser i de sociala medierna blir således mer och mer till icke för sin egen skull utan för att transportera budskap från krämare. Tänk om facebook hade förblivit fritt från reklam och marknadsföring, alltså ett icke-kommersiellt och platsoberoende nätverk.


Det finns en attityd bakom dessa företeelser som vidlåder all reklam, en attityd som för stora befolkningsgrupper även blivit en del av deras karaktär, ett förljuget psyke som intalar kunden och snart även sig självt att detta pockande och prackande är en seriös syssla som behövs för mottagarens upplysning medan det i själva verket handlar om att plantera information, framställa det utbjudna i en så fördelaktig dager att det köpes, oavsett om mottagaren är i behov eller ej, självklart med syfte att tjäna pengar. Reklamen är just den funktion, det koppleriverktyg, det bedrägliga trick som behövs för att detta ska kunna ske. I det mentala kraftfält som upprätthålls av den som utger och den som infångas av reklam sker det alienerande förvandlingstrick där en människa blir köpare och en annan säljare.  

Kommersen och profitjakten fräter sig in i alla sociala och mänskliga relationer. Om detta kunde Balzac skriva sant och elakt år 1860. Emellertid - och här kommer något för våra nationalekonomer - i de yttersta av dessa tider tycks dessa företeelser gå mot sitt fullständiga genombrott, som när vårfloden har lösgjort och eroderat bort älvens sista isflak och stubbar och till sist väller fram obehindrad ut genom deltat. Vilket frihetens rike uppstår inte då! 

Frihet att välja. 

Frihet att köpa vad som helst. 
Frihet att etablera försäljning var som helst.
Frihet som åt kapitalet undanröjer allt som hindrar dess rörelselagar

2014-01-30

Inga kommentarer: