måndag 17 februari 2014

Dagens citat

"Jag ägnade mig också åt de andra vanliga sysselsättningarna, som att bada i vattenfyllda schakt och i fiskdammar, åka kälke eller köra vad som kallades stötfångarrally, där man tog tag i den bakre stötfångaren på en bil och följde med genom snön, se på fyrverkerierna den 4 juli, bygga trädkojor-"
Bob Dylan, Memoarer, Del 1. 2004

"Föreställ dig att Krim är ditt och att vårtan på din näsa inte finns längre!... Nåderika Dam... Det är din förpliktelse att hävda den ryska äran!... Denna ära kommer att bli grundvalen för än större ära, med Krim följer kontrollen över Svarta havet." 
Potemkin till  Katarina II 15 nov 1782

"'Han ville inte synas bäst, men vara det.' 
Så beskriver Aischylos, rad 592, den bålde siaren Amphiaraos, kämpen vid den sjätte porten i De sju mot Thebe, vars sköld var blank. Här torde vi finna det bortglömda ursprunget till det höga ideal, esse non videri, som en rad furstar, också Wallenbergarna, gjort till sitt. 
Det är en rad som varje allvarlig människa bör betänka. 
Motsatsen, som nu styr vår reklam- och mediafixerade värld, finner vi i kapitel XVIII i Machiavellis Fursten. Efter en beskrivning av påven Alexander VIs framgångrika bedrägerier, sammanfattar Machiavelli: 
'För en furste är det således ingalunda nödvändigt att besitta alla dessa goda egenskaper; men det är helt nödvändigt att synas ha dem.' 
När den besegrade Napoleon flydde efter slaget vid Mont-Saint-Jean den 18 juni 1815, fann man i hans vagn ett exemplar av Fursten. I det har Kejsaren gjort en egenhändig kommentar: 
'De imbecilla som har trott att detta råd gäller för alla, känner inte den enorma skillnad som finns mellan Furstens villkor och medborgarnas.'
Ty när alla bara vill synas bäst, men ingen strävar allvarligt efter att vara det, går det utför för ett samhälle. Skall vi lyckas stoppa Sveriges förfall måste nog flera låta sig styras av Amphiaraos ideal och färre av Machiavellis cynism."
Gunnar Adler-Karlsson, SvD 1998-03-25

********

"Förevisningen av avhuggna huvuden var en del av den rit som omgav den osmanska döden. Huvudena efter höga ämbetsmän sattes upp på vita marmorpelare i palatset. Hade mannen i fråga varit av särskild betydenhet lät man stoppa in bomull i kraniet, mindre viktiga ämbetsmän fick nöja sig med halm."
Simon Sebag Montefiore, Potemkin

********

"Mot bättre vetande är dock ett bra sätt att inte ge upp. Visste vi bättre, gav vi upp."
Per Olov Enquist, Kapten Nemos Bibliotek

********

"När en far dör i Palestina finns det tre möjliga arvskiften: det sekulära, som ger alla barn samma andel; islam, som ger dottern hälften så mycket som bröderna; och traditionen, som inte ger henne något alls."
Nathan Shachar, DN 2014-02-18 

 ********

"I Ayn Rands värld kommer individen ingenstans ifrån, beträder den väg som hon helt själv kan staka ut och överblicka och lever med en mänsklig horisont som slutar med henne själv."
Göran Rosenberg, Plikten, profiten och konsten att vara människa.

Inga kommentarer: