tisdag 26 januari 2021

Vårt behov av Lena Andersson

I en artikel i SvD skriver Lena Andersson att överklass-privilegier inte är det som i första hand utmärker vårt samhälle - att framgång och välstånd i betydligt högre utsträckning är en belöning för höga ambitioner och hårt arbete. I senaste numret av Etc spyr Ulrika Lindahl galla över detta.   

Lena Andersson kommer från enkla förhållanden och har i hela sitt liv arbetat hårt för att nå sina mål - som skidåkare, intellektuell och författare. Det kommer från hennes far, en arketyp i det svenska folkhemmet som hon beskrivit i två böcker. Man kan säga att hon danats (= dvs "miljöskadats") av en arbetarmiljö som premierade flit och fokusering. Hon har INTE danats i en miljö som premierar du-duger-som-du-är-mentalitet. Den bakgrunden gör henne ibland enögd och kan få henne att verka o-empatisk, ungefär som Jordan B Peterson. Jag tror att hon väljer detta angreppssätt för att förtydliga förhållanden som annars inte framträder. Men hon renodlar en livsinställning som är djupt sympatisk och som i detta samhälle har ett stort överlevnadsvärde:

 - se för fan till att stå på egna ben
 - ta inte i onödan emot hjälp
 - akta dig för medömkan
 - låt inte nån jävel tänka åt dig
 - etc

I metoo-debatten vågade hon lyfta fram att de svinaktiga männen ofta levde på att vissa kvinnor lät sig utnyttjas och handlade mot bättre vetande, dvs att de gjorde sig omyndiga och nu långt senare går in i processer där deras ansvar som vuxna människor är nedskrivet till noll. Lena Andersson hatar sådana systrar.

Längtan efter ett återupprättat folkhem brukar handla om välfärdsanordningar, materiella förbättringar av det slag som skapade det moderna Sverige efter 1960. Den borde i lika hög grad handla om de egenskaper som gjorde detta möjligt och som folkhemmets dotter efterlyser: flit, ambitioner, skötsamhet, målmedvetenhet, ansvar... 

Detta sunda perspektiv - den kulturella självdisciplin som faktiskt byggt landet Sverige - är fullständigt frånvarande i den medelklassvänster som t ex Etc och dess skribent Ulrika Lindahl representerar. 


Inga kommentarer: