måndag 2 februari 2015

Erotik, pengar och maktDominique Strauss-Kahn - förre IMG-chefen och en av franska socialistpartiets frontfigurer - kunde ha blivit fransk president men får nöja sig med att ha levat "Eyes Wide Shut". 


Ett centralt tema i Stanley Kubricks film från 1999 är erotisk passion och svartsjuka och vad sådant kan göra med ett till synes välordnat par som förbereder julfirande med sitt barn - sötman, ångesten, blodsmaken. Sådana historier går alltid att göra film av eftersom de uppväcker eller underhåller känslor som är nedlagda i varje normal människa. 
Men Kubricks viktigaste ärende tycks bortglömt. I filmen finns den stenrike Victor Ziegler (Sidney Pollack), en huvudfigur i ett New York-baserat sällskap som ägnar sig åt sexorgier med prostituerade. Miljön är det hemliga manliga ordensväsendet, garnerat med venetianska masker och med iscensättningar som för tanken till Carmina Burana, men med den djuriska passionen och våldet pulserande strax under ytan. I Zieglers värld är en prostituerad kvinna värd den summa hon erhåller för kvällen.
Kubricks film bygges delvis på Arthur Schnitzler's roman Dream Story från 1926 men dess tema är lika aktuellt som någonsin. 


Inga kommentarer: