måndag 9 februari 2009

Tåg till Sundsvall, tag plats!

Om man väljer tåg med byte i Gävle får man åka i moderna vagnar i 2 etage. I bottenplanet sitter klass 2. När man slagit sig till ro där finner man att toaletterna är placerade i sittvagnens centrum så att den som ska göra ettan eller tvåan blir riktigt noga beskådad och utmätt. Inte så trevligt när blåskatarren sätter in, eller när den laxerande stora chokladkakan börjar verka och den köande måste slå knut på sig. Om man säger. Men denna logementsaktiga planlösning är ju endast för vanligt folk. Man kunde gå längre. Strängt taget behövs inga toalettdörrar -överklassen åker ju inte längre tåg.

10 kommentarer:

Sofia sa...

fel, har i andra klass åkt på övre plan.

Tom sa...

Jaha, men var det bättre?

Tom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sofia sa...

om det var bättre? än vadå?
jag reser aldrig i första klass så för mig är tåg tåg.
de enda störningsmomenten brukar vara stojiga barn och folk som envisas med att göra nummer två på toaletten.

Tom sa...

Jag menade: är det bättre sörjt för integriteten på övervåningen?

Malin sa...

Den enda skillnaden är de facto barnen. Annars ser vagnarna precis likadana ut. Eller nej, ibland är det färre säten i 1:a klass och det är ju bekvämt. Toalettbestyren brukar vara likadana. Men det är klart, man slipper ofta blöjbarn, bakfulla ungdomar, missbrukare och så vidare, så 1:a-klass-resenärer kanske i snitt har lättare att hålla sig?

Tom sa...

Tack för sakupplysningarna.Jag når inte ända fram här. Underklassbarnen är numera mer ouppfostrade och därför mer störande, överklassens psykologer har nämligen lärt deras föräldrar att de ska släppa ungarna loss i alla lägen. De brukar dessutom dricka mer dricka och äta mer chips samt medföra en större del av sin uppsättning kramdjur. Men frånsett detta så är alla barn tack och lov stojigare, pratsammare, nyfiknare och envetnare än oss vuxna, inte mycket att göra åt detta.
Tågresor erbjuder ovanligt bra möjligheter till kultursociologiska amatörstudier, men mitt ärende var egentligen inte detta. Utan privat-sfärens borttagande.

Sofia sa...

privat-sfärens borttagande, jag tror den resan började när internet kom till privat hushåll.
men med tanke på att du bytte i gävle låter det som om du reste med det billigaste alternativet.
och reser man med det billigaste alternativet får man räkna med lite skit, vilket ryanair och lärt och fortsätter att lära oss;
http://www.youtube.com/watch?v=g3so6AJe4UQ

Malin sa...

word.

För övrigt reser jag imorgon med Ryanair till Prag. 700kr Tor för två personer. Bra pinkat! Då står jag ut med lite skit, eller snarare, jag håller mig från dörr till dörr och ser till att vara mätt när jag kliver på planet. Jagar benplats.

Sofia sa...

now we're talking