måndag 24 juli 2017

DU SKALL INGA ANDRA GUDAR HAVA

Den ideologiskt drivna nedmontering och privatisering av tidigare statliga samhällsstrukturer som pågått sedan 1980-talet och som drivits av såväl såssar som borgare har försatt Transportstyrelsen i en situation där dess generaldirektör ser sin hand underteckna dokument som beordrar lagbrott.

Nå vem styr denna hand? Vilken makt är det som gör en generaldirektör maktlös? Hade hon något alternativ? Av de handlingar som släppts framgår att det aldrig existerat något alternativ till den privata outsourcing som Transportstyrelsen nu genomdriver. Varför? Den frågan får man inte diskutera. Inte ens i den arkivprofession jag själv tillhör törs man föra en kritisk diskussion om huruvida statlig arkivförvaring bör ske i egen regi eller om den ska upphandlas som vilken järnvägstransport som helst.

Marknadsekonomin är ett stort altare dit slaktoffren släpas i allt högre takt. Nu inte bara tekniker och handläggare på lägre nivå utan även mindre och större chefer och kanske rentav deras högsta chefer och uppdragsgivare. Nu har teve-Knutsson och andra drevkarlar fått vittring på Högsta Makten, kanske stundar åter ett stor-blot. De avgörande frågorna kommer dock icke att ställas.

Inga kommentarer: